Inför 2025 passade vi på att ta del av Kairos futures framtids spaning, vilket vi gärna delar med oss av till er alla i en sammanfattad form. Följ oss löpande om du vill ta del av vilka insikter och drivkrafter som kommer att påverka oss den närmaste tiden med start redan i år.
Fonden som består: Grön omställning och allt smartare digitala kollegor
Men allt är inte på väg i en ny riktning – på vissa områden fortsätter utvecklingen i full fart.
Ett av dessa är den gröna omställningen. Trots tillfälliga bakslag och ojämn utveckling fortsätter den gröna revolutionen att rulla framåt. Priserna på sol- och vindenergi sjunker stadigt, och allt fler företag ansluter sig till Science-Based Targets Initiative för att ta ansvar för sin klimatpåverkan. Redan för mer än två år sedan deltog företag som representerade en tredjedel av världens totala börsvärde i initiativet. Sedan dess har antalet deltagare mer än fördubblats, och antalet företag med klimatmål i linje med Parisavtalet har tredubblats.
Samtidigt pågår den digitala transformationen med oförminskad styrka – och med AI får utvecklingen en kraftig skjuts framåt. Med generativ AI sker förbättringar i en takt vi tidigare inte sett – istället för en årlig kapacitetsökning på cirka 50 procent ser vi nu förbättringar på upp till 300 procent per år. Det påverkar allt från forskning till vardagsliv. Ett tydligt exempel är Deepminds AlphaFold, som på bara ett år lyckades kartlägga strukturen för 200 miljoner proteiner. Tidigare kunde det ta upp till fyra år att identifiera ett enda protein – en förbättring motsvarande 800 miljoner gånger tack vare AI.
Men frågan är om Sverige hänger med i den här snabba utvecklingen. Den svenska AI-kommissionen har föreslagit satsningar på 2,5 miljarder kronor per år – men räcker det för att göra Sverige till en ledande AI-nation? Just nu tappar vi mark i internationella AI-rankingar, där framför allt den offentliga sektorns efterföljande tempo sticker ut. Sverige placeras nu i samma kategori som länder som Indonesien, Pakistan, Ghana och Rumänien – knappast den nivå vi vill befinna oss på.
När vi nu fått en inblick i vad som är osäkert och vad som är stabilt blir den naturliga frågan vad kommer detta innebära för oss alla, hur kommer vi påverkas och vad kan vi göra och hur skall vi agera dom närmaste åren i denna osäkra tid. I våra kommande avsnitt kommer vi att peka ut sju skiften och frågeställningar som vi behöver kunna relatera till med blicken på 2030.
Vad gör vi, när vi inte delar med oss av inspiration?
Behöver ni brygga en rekrytering, täcka en föräldraledighet, öka flexibiliteten i toppar, få in specialistkompetens eller är genomföra förbättringsprojekt kopplat till dagens eller framtida behov?
Hör gärna av er så bjuder vi på en kopp kaffe och lyssnar på era tankar.
BayInCo – Interim inom finans, redovisning & hållbarhet