Vad händer 2025 – En del i ett större skifte

Inför 2025 passade vi på att ta del av Kairos futures framtids spaning avseende 2025, vilket vi gärna delar med oss av till er alla i en sammanfattad form. Följ oss löpande om du vill ta del av vilka insikter och drivkrafter som kommer att påverka oss den närmaste tiden med start redan i år.

Whats on 2025 – En del i ett större skifte

De förändringar vi nu bevittnar inom flera olika områden utgör delar av ett bredare skifte. Efterkrigstidens samhällsfokus, präglat av gemenskapsanda, samhällsutveckling, teknisk kompetens och satsningar på tillväxt och infrastruktur, följdes av de sena 60- och 70-talens protester mot 50-talets ensidiga perspektiv och auktoritära strukturer. Under 70-talet skakades grunden för efterkrigstidens institutioner av oljekris och ekonomisk avmattning. Dollarns ställning som guldbaserad världsmåttstock ifrågasattes, de sista kolonierna blev självständiga, och den globala ekonomiska ordningen hamnade under lupp. Samtidigt fick frågor om miljö och långsiktig hållbarhet allt större betydelse.

Mot slutet av 70-talet började en ny era ta form. Fokus flyttades till avreglering av finansmarknaderna och en växande global handel. Börserna blomstrade och en ny finansgeneration tog plats på scenen. I Sverige blev aktiesparande en populär folkrörelse, samtidigt som tidigare tiders frigörelsevågor fortsatte att spridas till nya samhällsområden. Den tidigare osäkerheten om vilket ekonomiskt system som bäst kunde skapa välstånd för den breda befolkningen var nu undanröjd, särskilt när ett ekonomiskt utarmat Sovjetunionen föll samman vid 80- och 90-talets skifte. De liberala marknadsekonomierna hade gått segrande ur striden. Med den ökande friheten började det tidigare enhetliga samhällsidealet att lösas upp, och tanken på en enda sanning ersattes av insikten att sanningen är mångfacetterad.

Källa Kairos Future. Först publicerad i en rapport till kunskapsnätverket Kairos Agora 2002.

Men ingenting varar för evigt. Under 2000-talet började en ny global omdaning ta form, även om den till en början var svår att urskilja. Efterföljande händelser som IT-bubblans sprickning, terrorattentaten den 11 september, kriget i Irak, finanskriser, en mer aggressiv rysk utrikespolitik, den arabiska våren som övergick i konflikter och inbördeskrig samt ökande global terrorism – inte minst i Mellanöstern och delar av Afrika – skakade världen. Samtidigt stärkte Kina, under Xi Jinping, sin maktposition och började agera allt mer självsäkert. Parallellt fortsatte vardagen, samtidigt som den digitala tekniken utvecklades i rekordfart – med både positiva och negativa konsekvenser. Samhällen polariserades, värderingskonflikter fördjupades, och allt fler ropade efter starka ledare i takt med att demokratierna minskade och världen blev allt mer splittrad. Valet i USA med Trump som president har snabbat på denna splittring och det är osäkert vad som kommer hända från en dag till en annan.

Vi står nu vid tröskeln till en ny era – med omvälvningar, perspektivskiften och nya ansatser. Men ännu är det osäkert hur den här tidens utmaningar och möjligheter kommer att formas. Framtiden är ännu inte skriven.

När allt är så osäkert så är det bästa att börja titta på vad som inte kommer att ändras, en analys som vi kommer att belysa i nästa artikel innan vi benar ut vilka skiften vi möte dom närmaste 5 åren.

Vad gör vi, när vi inte delar med oss av inspiration?

Behöver ni brygga en rekrytering, täcka en föräldraledighet, öka flexibiliteten i toppar, få in specialistkompetens eller är genomföra förbättringsprojekt kopplat till dagens eller framtida behov?

Hör gärna av er så bjuder vi på en kopp kaffe och lyssnar på era tankar.

BayInCo – Interim inom finans, redovisning & hållbarhet